Agar Ketupat Padat, Putih dan Harum
Nah, untuk mendapatkan ketupat yang padat, putih dah harum ikuti tips berikut ini.
1.Pilih beras yang bermutu baik, kemudian cuci hingga benar-benar bersih. Rendam beras selama tiga jam dengan air bersih. Angkat, tiriskan, campur sedikit dengan kapur sirih. Jika beras yang dicuci kurang bersih, ketupat akan mudah berbau dan tidak tahan lama.
2.Pilih pembungkus ketupat yang anyamannya teratur dn rapat agar isi ketupat padat dan tampak putih bersih.
3.Isi ketupat dua pertiga dari pembungkusnya dengan menggunakan sendok kecil.
4.Sewaktu direbus ketupat harus terendam dalam air mendidih. Jika air akan habis, segera tambah dengan air mendidih. Lama memasak ketupat sekitar 4 jam
5 Setelah matang, angkat Simpan ketupat sambil diangin-anginkan dengan cara digantungkan.
1.Pilih beras yang bermutu baik, kemudian cuci hingga benar-benar bersih. Rendam beras selama tiga jam dengan air bersih. Angkat, tiriskan, campur sedikit dengan kapur sirih. Jika beras yang dicuci kurang bersih, ketupat akan mudah berbau dan tidak tahan lama.
2.Pilih pembungkus ketupat yang anyamannya teratur dn rapat agar isi ketupat padat dan tampak putih bersih.
3.Isi ketupat dua pertiga dari pembungkusnya dengan menggunakan sendok kecil.
4.Sewaktu direbus ketupat harus terendam dalam air mendidih. Jika air akan habis, segera tambah dengan air mendidih. Lama memasak ketupat sekitar 4 jam
5 Setelah matang, angkat Simpan ketupat sambil diangin-anginkan dengan cara digantungkan.
Komentar